Blog Index
The journal that this archive was targeting has been deleted. Please update your configuration.
Navigation

VALPREVENTIE

Senioren vallen helaas vaak. Van de thuiswonende senioren valt ongeveer een op de drie minstens één keer per jaar. Dit kan niet alleen ernstige lichamelijke gevolgen hebben, het beïnvloedt ook vaak het sociale leven. Mensen voelen zich minder zeker omdat ze bang zijn opnieuw te vallen. Soms durven ze hun huis niet meer goed uit, waardoor ze hobby’s verliezen en nog maar weinig andere mensen ontmoeten. Uiteindelijk kan door het vallen zelfs een opname in een rust- of ziekenhuis nodig zijn.

Valpreventie kan dit soort zaken voorkomen. De geriatrie fysiotherapeut heeft er veel ervaring mee en kan dus goede ondersteuning bieden.

Voor u?

Woont u nog zelfstandig thuis? Valt u regelmatig? Beweegt u weinig in het dagelijks leven? Als het antwoord hierop ‘ja’ is, dan is valpreventie geschikt voor u!

Valpreventie is ook van belang voor mensen met bewegingsangst. En voor mensen met een aandoening waarbij vallen ernstige gevolgen kan hebben (bijvoorbeeld broze botten door osteoporose).

De behandeling

De fysiotherapeut kan helpen bij het weer oppakken en uitbouwen van activiteiten. De behandeling bestaat onder andere uit kracht- en balanstraining. Hierbij worden diverse situaties uit het dagelijks leven nagebootst. Ook zijn er beweegprogramma's met een speciale aanpak voor ouderen met bewegingsangst. En natuurlijk geeft de fysiotherapeut nuttige tips om vallen te voorkomen. Tenslotte wordt er geoefend wat u het beste kunt doen als u toch een keer valt.